Åklagare Mats Wihlborg. Arkivfoto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Häktades för hot trots utvecklingsstörning

Åklagare Mats Wihlborg om "fallet Johanna"
4:42 min

Den gotländska kvinna som tidigare varit häktad för att ha skickat hotfulla sms-meddelanden till en annan kvinna på Gotland, har återigen frihetsberövats efter att ha fortsatt med verksamheten.

Den 21-åriga kvinnan, som i ett reportage i Sveriges Radios P1 kallas "Johanna", ska ha utsatt en annan ung kvinna för obehagliga hot via sms under ett halvårs tid.

Till slut häktades hon av tingsrätten på Gotland och placerades i en cell, trots att hon lider av en utvecklingsstörning med allvarliga symptom och bedöms tänka som ett barn.

Både hennes anhöriga och hennes advokat är kritiska till att hon låstes in på häktet och för henne själv blev det en omskakande upplevelse.

Men åklagare Mats Wihlborg anser att det var befogat att frihetsberöva kvinnan, trots hennes handikapp, bland annat av hänsyn till den kvinna som utsattes för meddelandena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".