Ejdern dör i Östersjön

1:19 min

Sjöfågeln ejder dör längs Östersjöns kuster och det beror på miljöproblem.

I Blekinge skärgård ökar däremot den hotade arten men det är för tidigt att blåsa faran över.

- Jag skulle inte blåsa faran över. För vi vet väldigt lite om varför ejdern har minskat med hälften och vi vet ännu mindre varför den ökar nu. Jag tycker det är oroande för det inte bara ejdern som går baklänges. Alfågeln går baklänges och har minskat och svärtan har ju också minskat. Någonting händer i havet men vad vet vi inte., säger Rolf Larsson som jobbar på Utklippans fågelstation i Blekinge skärgård.

I Blekinge skärgård ökar antalet ejdrar till skillnad från i övriga kuster runt Östersjön men uppgången är blygsam.

De senaste decennierna har det varit en halvering och det beror på miljöproblem men den exakta orsaken vet inte forskare.

Den ena teorin är att ejdrarna har brist på vitamin B1. En annan förklaring kan vara att musslorna som den hotade arten äter innehåller gifter.

Rolf Larsson har precis avslutat årets räkning på Utklippans fågelstation.

- Det är bekymmersamt och det visar ju på att vi måste göra allt vad som står i vår makt för att minska utsläppen. Dom kända utsläppen, ta fosfor till exempel, kväve också för den delen men fosfor verkar ju vara det avgörande. Men sen finns det ju andra faktorer. Vi vräker ju ut massa ämnen som vi egentligen inte vet hur dom fungerar tillsammans med varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista