Här i EU-kommissionens 13-våningars huvudbyggnad i Bryssel vill de nu veta mer om miljödomstolarnas hantering av det planerade kalkbrottet vid Ducker i Bunge. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

EU-kommissionen undrar över Nordkalks stenbrytning i Bunge

EU-kommissionen undrar om det är vanligt att svenska domstolar inte motiverar sina beslut. Regeringen har fått frågan efter att de domstolar som prövat Nordkalks ansökan om ett nytt kalkbrott vid Ducker i Bunge inte velat be EG-domstolen om ett förhandsavgörande, trots att både Naturvårdsverket och flera miljöorganisationer begärt det.

Trots domstolarnas ovilja har frågan ändå landat hos EU. Som Radio Gotland tidigare berättat har flera miljöorganisationer anmält den svenska hanteringen av skyddade natura 2000 områden på norra Gotland till kommissionen, för att de kan påverkas av kalkindustrin där.

I regeringens svar beskrivs bland annat de många turerna i mark- och miljödomstolen som två gånger sagt nej till Ducker samt mark och miljööverdomstolen som sagt ja en gång och som för andra gången prövade Nordkalks ansökan att bryta 2,5 miljoner ton sten om året i 25-års tid nyligen.

Efter regeringens svar har EU-kommissionen återkommit med nya frågor. Den undrar bland annat om det är förenligt med svensk rättspraxis att avslå en begäran utan att motivera det.

Den vill också veta hur många gånger som svenska mark- och miljödomstolar faktiskt bett om ett förhandsavgörande från EG-domstolen.

Och eftersom den ena domstolen sagt nej till brytning och den andra sagt ja så ifrågasätter kommissionen om inte de här motsatta uppfattningarna borde vara skäl nog att be om vägledning för att tolka EU-lagstiftningen i det här fallet.

Istället är det mark- och miljööverdomstolen som ensam får stå för tolkningen, och kommissionen undrar varför det blivit så.

I början av midsommarveckan, senast 19 juni vill de ha svar från sveriges regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista