Båtfabriken Nimbus nära konkurs

Det går mycket dåligt för Nimbus som tidigare tillverkat fritidsbåtar på Gotland. Företaget riskerar en konkurs om inte ägarna skjuter till mer pengar.

 Nimbus tillverkade tidigare motorbåtar och segelbåtar i Mariestad och på Gotland med stor framgång.

Fabriken i Visby och i Fårösund hade närmare 250 anställda när Nimbus var som störst och gick som bäst och det var gyllene år. De var åren 2005, 2006 och 2007. Nimbus kunde årliga visa stora tillväxtsiffror när man körde med gasen i botten. Efter det gick bottenpluggen ur företaget och båtbranchen.

Riskkapitalbolaget Altor klev in i Nimbus som del-ägare 2006. Det skriver Svenska dagbladet. Sedan dess har Altor förlorat mycket pengar.

 Båda bolagen som äger Nimbus har skjutit till över en halv miljard i eget kapital. Men det räcker inte. Tidigt i höstas överskred skulderna tillgångarnas värde och det egna kapitalet noterades till minus 31 miljoner kronor.

Det innebär konkurs i normala fall. Men ägarna Altor och Viamare fortsätter att stoppa in pengar i Nimbus för att rädda företaget som nu endast har kvar fabriken i Mariestad.

Företaget CMI Composites som övertagit plastfabriken i Visby har fram tills nu tillverkat vissa motorbåtsmodeller åt Nimbus.

CMI Composites hade också ekonomiska problem eftersom företaget riskerade en konkurs i höstas. Det har blåst hårda vindar i båtbrachen och det gör det fortfarande.

Men CMI Composites ser ut att repa sig och går nu bra enligt bedömare i branchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista