1 av 2
2 av 2
Åke Sandström, professor i historia, Högskolan på Gotland. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Ny bok från högskolan

Oscar Malmborg från Kräklingbo deltog i amerikanska inbördeskriget

10 min

En ny bok från högskolan på Gotland handlar om den Kräklingbofödde Oscar Malmborg, som kom att spela en viktig roll vid flera av de stora slagen under amerikanska inbördeskriget.

Oscar Malmborg som föddes i Kräklingbo på Gotland, blev så småningom överste och förde befäl och deltog i stridslinjerna vid många av de stora och blodiga drabbningarna under det amerikanska inbördeskriget, bland annat slagen vid Shiloh, Vicksburg, Chattanooga och Atlanta.

Det är professorn i historia Åke Sandström vid Högskolan på Gotland som intresserat sig för den mannens öde och nu finns det skildrat på 269 sidor i boken "Överste Oscar Malmborg och det amerikanska inbördeskriget".

Oscar Malmborg föddes i Kräklingbo 1820. Hans mamma var gotländska. Pappan var född i Finland med många militärer i släkten.

Åke Sandström har haft ambitionen att både följa Oscar Malmborg i spåren och teckna en översiktlig bild av det amerikanska inbördeskriget, 1861-65.

På högskolans hemsida kan man tanka ner boken som är resultatet av två års forskning på jakt efter vem Oscar Malmborg var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista