Gotländskt samarbete med Kina. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Samarbetsavtal med Hainan i Kina

7:08 min

En överenskommelse om sammarbete har träffats mellan företrädare för Gotland och kinesiska ön Hainan. Turism, företagande och utbildning är några gemensamma områden som man kommit överens om.

Hainan är en varm kinesisk ö som nu tecknat ett samarbetsavtal med Gotland. Att samarbeten är officiellt förankrade i högsta ledning är mycket viktigt i Kina och denna överenskommelse har undertecknats i Visby av Hainans guvernör Mr Jiang Dingzhi och vår landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Själva besöket på Gotland kom i skymundan i massmedia då det var samma dag som Skyways gick i konkurs och gotlands elkabel gick av. Men så här berättar nu landshövdingen om ön Hainan.

Hainan är tio gånger större än Gotland men här bor 9 miljoner innevånare. Att få komma till Gotland som turist innebär gott om plats, blå himmel och mycket natur.

Ursprungligen var det nyfikenhet på socialt omhändertagande som lockade kineserna till Gotland, berättar Lennart Edlund på länsstyrelsen men nu handlar det om samarbete med både utbildning, turism och företagande. Det gotländska företaget Moving floor har påbörjat samarbete liksom Högskolan Gotlands vindteknikutbildning som nu har flera kinesiska platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista