1 av 2
Gråboskolan samlad till skolavslutning. Arkivfoto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland
2 av 2
Brittis Benzler (V). Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Skollagen styr skolornas avslutningar

6:15 min

Ska skolavslutningen hållas i eller utanför kyrkans lokaler? Frågan väcker åter debatt i skolavslutningstider. Men skollagens krav att elever inte ska behöva utsättas för religiös påverkan i skolan är inget som diskuterat i barn- och utbildningsnämnden på Gotland.

Den nya skollagen slår fast att skolan skall vara "icke-konfessionell" - det innebär att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen. Skolavslutningar i kyrkan har förekommit flitigt på Gotland. Frågan är hur det blir nu - och i framtiden.

Brittis Benzler (V) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden vill inte förbjuda skolor att hålla till i kyrkor med sin avslutning.

Fast hennes utgångsläge är att alla skall känna sig välkomna och om någon enda elev har problem med att vistas i kyrkorummet, måste skolan som tänkt sig en avslutning där, tänka om, enligt Benzler.

Skolverkets undervisningsråd Claes Göran Aggebo säger att "det är en så stark tradition att kunna vara i en kyrka att det i sig inte står i strid med att ha en icke-konfessionell utbildning", men "det finns inte utrymme att tolka skollagen som att det är okej att en präst ger en välsignelse över barnen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista