Socialnämnden

Oklart var ombud ska vara anställda

Det är fortfarande oklart hur Region Gotlands personliga ombud ska vara anställda framöver. Som Radio Gotland berättat tidigare har socialnämnden velat lägga ut verksamheten i privat regi eftersom det är känsligt att de är anställda av socialförvaltningen.

De är nämligen ofta som de personliga ombudens arbete handlar om att hjälpa medborgare som är i konflikt med både handläggare inom socialförvaltningen.

Problemet är att det inte kommit något anbud från något privat företag om att driva verksamheten. Istället diskuterats nu att låta regionens serviceförvaltning ta över arbetsgivaransvaret.

De personliga ombudens inrättades för tio år sedan för att hjälpa de som har psykiska funktionshinder i kontakterna med myndigheter.

Idag är det två personer som hjälper uppemot fyrtio personer som behöver stöd för att klara kontakter utåt, till exempel om man är missnöjd med ett beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista