Grustäkt i Sproge i miljödomstolen

1:42 min

En grustäkt i Sproge kan hota den sällsynta orkidén Kärrnycklar, det anser länsstyrelsen. Men markägaren hävdar att det är en gammal kanal som torrlägger våtmarken där orkidén växer. Mark- och miljödomstolen med domare Denny Heinefors i spetsen ska ta ställning till grustäkten.

Markägaren hävdar att det är den hundraåriga kanalen i Sproge som påverkar den sällsynta orkidén och inte alls grustäkten som gör att den tidigare myren ibland torkar ut. Det ska nu mark- och miljödomstolen och deras experter fundera över. Är det så får markägaren rätt i sitt överklagande.

Både markägaren och det lokala Vattenrådet hävdar dessutom att grustäkten i själva verket haft en positiv inverkan på naturområdet och inte minst fågellivet. Bland annat häckar mindre strandpipare och stenskvättan där.

Men i jämförelse med en orkidé som Kärrnycklar, som bara finns på Gotland inom Norden, så är fågellivet kanske inte lika mycket värt. I alla fall anser länsstyrelsen att täkten är ett hot mot orkién.

Mark- och miljödomstolen har varit på besök platsen, och vill nu ha in material som visar hur vattenivåerna varierar under året för att kunna reda ut om grundvattennivån i den tidigare myrmarken verkligen påverkas av grustäkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista