1 av 3
2 av 3
3 av 3
Forskningsstudie:

Nipsippan trivs i gamla stenbrott

9:20 min

Studier som Cementa låtit göra om den sällsynta växten nipsippan, tyder på att den kan kan etablera sig i gamla stenbrott, och den kan också sås från frön som samlats in. Det är forskare från Umeå universitet som gjort en studie under en rad år av området på File Hajdar på Gotland.

Att Cementa intresserar sig för nipsippan är för att det finns mycket av den här sällsynta blomman just på File Hajdar på norra Gotland, där företaget vill bryta kalksten i framtiden.

Och för att tillmötesgå kraven från myndigheterna så har företaget sedan flera år tillbaka provytor - dels där nipsippan växer naturligt, dels där man sått frön direkt, och dels där man satt ut plantor som växt upp i växthus.

Det forskarna kommit fram till är att det är mer effektivt att så frön än att sätta plantor, och att det kan vara bra att vattna dem under längre torrperioder. I gamla brott kan det också vara befogat att skydda dem mot stark kyla. Och så vill forskarna att man gör försök med att ha djur på bete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista