1 av 9
Vart är lantbruket på väg? undrar Radio Gotlands reporter. Frågan är om kalven vid Båtels i Lojsta kan föreställa sig en gård med 1.000 mjölkkor, som det kan bli i framtiden. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
2 av 9
Gösta Cedergren som arbetar på länsstyrelsen med lantbruksfrågor blev förvånad över utvecklingen han såg i den statistik som han tog fram åt Radio Gotland. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
3 av 9
Båtels i Lojsta köar korna för att få plats vid mjölkgropen. Foto: Katarian Hedström/SR Gotland
4 av 9
Redan nu byggar man gårdar på fastlandet för besättningar på uppemot 1.000 mjölkkor, och Stefan Nypelius på LRF konsult tror att vi på Gotland hamnar där också så småningom. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
5 av 9
I början av 1960-talet fanns det 4.166 gårdar på ön, 2010 var det nere i 1.574. Under samma period minskade antalet mjölkkor från 20.940 till 16.349. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
6 av 9
När Gunilla Åström i Ala var liten växte hon upp på gård och då kunde de försörja sig på fyra kor. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
7 av 9
Amko med kalv vid Ljungby i Ala. Foto: Katarian Hedström/SR Gotland
8 av 9
Lantbrukaren Mats Ekström driver inte bara gården Båtels i Lojsta utan tre andra gårdar också tillsammans med sin pappa. Här står Mats Ekström vid kalvhyddan på Båtels. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
9 av 9
Kalvar i en kalvhydda vid gården Båtels i Lojsta. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Över tusen djur på gotländska gårdar i framtiden

Jordbrukets förändring på Gotland under 50 år - större och färre gårdar
27 min

De gotländska gårdarna blir allt större och färre. För 50 år sedan fanns det över 4 000 gårdar på Gotland. Nu är det bara ungefär 1 500 kvar och det finns mjölkkor kvar på lite drygt 200 gårdar.

Det gotländska jordbruket fortsätter av allt att döma att bli mer storskaligt.

Gösta Cedergren som jobbar på länsstyrelsens landsbygdsenhet säger att det är tydligt att utvecklingen går vidare åt det hållet. Han spår en fortsättning med färre och färre brukningsenheter, större arealer med fler och fler djur.

Statistiska centralbyråns jordbrukssiffror talar sitt språk lika tydligt som Gösta Cedergren.

På 50 år har det försvunnit 2 600 gårdar på Gotland. Markerna från nedlagda gårdar brukas av nya bönder.

På gårdsnivå har medelarealerna ökat. På tidigt 60-tal var medelarealen på en gård mindre än 20 hektar - nu är medelarealen på åker cirka 55 hektar.

Hela åkerarealen på Gotland har ökat under den tid vi pratar om. Från 81 058 hektar till 86 125 hektar.

Medelarealen för betesmarken har mer än fördubblats. Och ser man totalt, åker och betesmark har en gårds areal ökat från 22 hektar till ungefär 70 hektar.

I början av 70-talet fanns det mjölkkor på över 2000 gårdar på ön. Nu är det bara lite drygt 200 mjölkgårdar kvar. Gösta Cedergren kommenterar den utvecklingen.

- Om man tittar på mjölkkor så kan man se att antalet mjölkgårdar halverats vart tionde år. Det är kanske så vi skall räkna framåt också; en halvering vart tionde år.

Om den uträkningen håller är det färre än 130 mjölkgårdar kvar på hela Gotland år 2020.

- Det här är en utveckling som rullar på fortare och fortare, säger Gösta Cedergren och att vända utvecklingen och få mindre gårdar eller mindre besättningar tror jag inte är möjligt alls.

Mellan 60 och 70 kor brukar sägas vara någon sorts snittinnehav på gotländska gårdar. Men Stefan Nypelius på LRF-konsult tror att vi kommer att få se gårdar med 1000 kor på ön inom en inte alltför avlägsen framtid.

- Jo, det är nog fullt möjligt att det finns någon besättning inom en 20 eller 30-årsperiod som är uppe över tusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".