Olika åsikter om sillgrisslemärkning

2:34 min

I en forskningsstudie från Uppsala universitet som presenterade i våras påstods att många sillgrisslor riskerar att dö när de märks av märkningen. Men fältarbetare i projektet Havsfåglar i Östersjön, har inte alls sett några sådana tendenser.

Märkningen av sillgrissleungar på Stora Karlsö har pågått årligen sedan 60-talet och sedan år 2003 sker det i projektet Havsfåglar Östersjön som är bekostat av Värdsnaturfonden och kopplat till Stockholms universitet. Det är en unik forskning eftersom den följt Östersjöns miljöpåverkan under så lång tid.

Men i våras publicerades en artikel om studier av sillgrisslor på grannön Lilla Karlsö som visade att om ungarna får hoppa ifred, så hittar de föräldern direkt efteråt, ett beteende som kan störas när sillgrissleungarna ringmärks.

Och i samma artikel påstods alltså att om ungarna skiljs från föräldern så dör var fjärde unge. Men just den siffran kommer från forskning från en annan art, spetsbergsgrisslor i Kanada, som är mer aggressiva och attackerar andras ungar. Och det är något som inte har upptäckts hos sillgrisslor.