1 av 3
2 av 3
Karin Jakobsson med barnbarnen Emil och Titus Åberg. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/SR Gotland
3 av 3
Johan Frendin, tf enhetschef på miljö - och hälsa. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/SR Gotland.

Vattenprover från plastupplaget dröjer

2:07 min

De vattenprover som miljö- och hälsoskyddsnämnden tog vid plastupplaget norr om Visby låter dröja på sig. Testerna som analyseras vid Sveriges Lantbruksuniversitet förväntas vara klara inom två veckor och plastupplaget ligger fortfarande kvar med giftiga dunkar.

Det är tre hushåll som har fått sitt vatten testat, men det räcker inte säger Karin Jakobsson som bor i Bro. Hon tycker att regionen prioriterar helt fel när man nu driver en juridisk process mot den som skötte insamlingen av plasten till upplaget.

Johan Frendin, tf enhetschef på miljö- och hälsa säger att det är den som är verksamhetsutövare för plastupplaget som enligt svensk lag har skyldighet att göra proverna och se till att plasten tas om hand. När miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade att den man som skötte insamlingen till plastupplaget, också var ansvarig för provtagningen av vattnet, överklagade mannen beslutet till Länsstyrelsen. Då bestämde Miljö- och hälsoskyddsnämnden att det var nödvändigt att handla snabbt med vattenproverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista