Per Lindskog, biträdande regiondirektör, blickar mot Holmen där lägenheter kan komma att byggas. Foto: Karin Brindt/SR Gotland.

Planerar bostäder i södra Visby

2:04 min

Visby kan inom ett par år få en byggboom och flera hundra nya lägenheter i attraktiva lägen på Holmen i Visby hamn och söderut mot Kopparsvik.

Det är ett initiativ från byggmästarföreningen och under hösten räknar Region Gotland och byggföretagen med att gemensamt dra upp riktlinjerna för planerna. Området som diskuteras sträcker sig från Holmen i Visby hamn och söderut mot Kopparsvik.

Per Lindskog som är biträdande regiondirektör säger till Radio Gotland att det finns många motstående intressen innan man kan utarbeta konkreta planer.

- Dels är det ju själva hamnverksamheten, det är också ett område som är av intresse för turismen och dessutom kan det vara tekniskt besvärligt att bygga på Holmen.

Men också området söderut kan vara besvärligt att bygga på.

- Det har ju funnits industrier bort mot Kopparsvik i lång tid, och därmed kan det finnas föroreningar i marken. Dessutom finns det ju en del verksamhet där som i så fall kanske måste flytta.

Med tanke på de många intressenterna i området är det ett projekt som man får räkna med tar många år, säger Lindskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista