Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Adelsohn Liljeroth oroas över världsarven

Diskussionen om Visby ringmur och dess tillstånd har nu lett till att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kallar till ett möte om Sveriges världsarv. 

Enligt ett pressmeddelande är kulturministern orolig för murens tillstånd och hon vill nu ha en rapport om vad som händer. Hon betonar att staten har ett ansvar men att det är viktigt att också privatpersoner engagerar sig och andra offentliga parter.

Mötet som kulturministern nu kallar till ska inte bara handla om ringmuren utan också om förvaltningen av de andra världsarven.

Sverige har idag 15 världsarv, bland annat Hälsingegårdarna, Falu koppargruva och Gammelstads kyrkstad utanför Luleå.

Knut Åkesson, byggmästare och specialist på byggnadsantikvarisk renovering har tidigare anmält Region Gotland för vanvård av ringmuren och han är fortfarande kritisk till hur underhållet sköts.
- Jag har upplevt en period nu på 30 - 40 år där det inte gjorts ett enda vettigt dugg åt ringmuren, mer än att man bara snackat, säger Knut Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista