Foto: Scanpix.
Länsstyrelsen

Kritik mot vindkraftspark i Östersjön

1:47 min

Länsstyrelsen på Gotland riktar skarp kritik mot E.ON Vinds ansökan att bygga en vindkraftpark på Södra midsjöbanken i Östersjön. Igår, onsdag, var sista dagen för remissvar om E.ON vinds ansökan om att dra ut en kabel till vindkraftparken.

Med sina 300 kraftverk skulle den bli världens största vindkraftspark till havs. Flera gotländska röster är kritiska i sina remissvar. 

- Miljökonsekvensbeskrivningen är undermålig och den måste de förbättra, säger Henrik Johansson som är kustvattenhandläggare på Länsstyrelsen på Gotland. Det är konsekvenserna för både fågelarter som alfågeln och tobisgrissla som använder södra midsjöbankarna som födoplats, speciellt under kalla, isig vintrar och för fiskar i området som E.ON vind inte undersökt menar Henrik Johansson på Länsstyrelsen.

- Det ska ju inte vara något problem för ett stort företag som E.ON att bekosta en rejält bra miljö konsekvensbeskrivning. Det är ju en rejäl satsning som de gör ute på södra midsjöbankarna, det är klart de har råd att ta in den kompetens som behövs, säger Henrik Johansson.

E.ON Vind vill inte bemöta kritiken från Länsstyrelsen på Gotland, då de är mitt i en pågående remissprocess.
- Det här är något som vi kanske kan svara på om ett par månader, säger vindkraftsparkens projektledare Bengt Wegemo till Gotlandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista