Masoma Al-Asadi tidigare elev på Södervärnskolan. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/SR Gotland

Ingen sommarskola i år trots behov

1:43 min

I år drogs ett statligt bidrag in som gav högstadie- och gymnasieelever möjlighet till lärarledda sommarstudier. Studier som gav elever en chans att komma ikapp i ämnen de blev underkända i och samtidigt motivera dem att ta tag i sin studiesituation.  

Masoma Al-Asadi gick ut nian i år och fick hjälp med fysik och matematik i sommarskolan förra året. Hon berättar att sommarskolan var det som gjorde att hon fick godkänt betyg i fysik och tycker att det är tråkigt att den möjligheten inte längre finns, eftersom hon hade behövt hjälp med matematiken i år också.

– Det är synd, för jag hade verkligen användning av sommarskolan förra året, säger Masoma Al-Asadi.

När Masoma Al-Asadi inte klarade matematiken var hon tvungen att välja ett annat gymnasieprogram än det hon ville gå från början. Nu ska hon läsa matematik parallellt på den nya linjen och sommarstudier i ämnet hade gjort henne bättre förberedd inför hösten. Gunnar Smitterberg som är rektor på Södervärnskolan, säger att man ska ta ställning till om man fortsättningsvis ska anordna sommarskola, även utan det statliga bidraget. Men chanserna att eleverna ska få studera under sommaren är små.

– Vi satsar redan på matematiken och har mer matematik i veckan än vad staten kräver. Vi har i år uppnått bättre resultat i nationella proven i nian, säger Gunnar Smitterberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista