Nordkalk

Länsstyrelsen överklagar inte ny kalkstenstäkt

5:39 min

Länsstyrelsen kommer inte överklaga Nordkalks tillstånd att starta en ny kalkstenstäkt vid Ducker i Bunge. Man menar bland annat att Mark- och miljööverdomstolen har följt länsstyrelsens krav på vattnet som släpps ut från täkten.

I början av juli beviljade Mark- och miljööverdomstolen tillstånd till Nordkalk att starta den nya omdebatterade täkten i Bunge och nu i veckan är sista dag att överklaga. Naturvårdsverket har redan beslutat sig för att gå vidare till högsta domstolen, och många hade nog väntat sig att det skulle också länsstyrelsen göra. Men så blir det alltså inte.

Ingen av länsstyrelsens ansvariga handläggare på miljöenheten eller naturvårdsenheten finns i dag tillgänglig för att förklara hur man resonerat, men tillförordnade landshövdingen Kicki Scheller säger  att länsstyrelsen har fått igenom sina krav på villkor på det vatten som ska släppas ut från täkten. Och just det vattnet har det varit mycket tala om under alla de förhandlingar som varit - för naturvännerna är oroliga för att vattnets kvalitet kan påverka bland annat de sällsynta växter som finns runt om.

Inte heller regionstyrelsen kommer att överklaga Mark- och miljööverdomstolens beslut. Det säger kommunalrådet Åke Svensson, som också säger att man resonerar på samma sätt som länsstyrelen, alltså att med de krav som ställs på vattnet så kan man känna sig rätt säker. Inom regionens miljö- och hälsoskyddsnämnden har man diskuterat frågan, men har ännu inte bestämt något.

Medlemmar i föreningen Bevara Ojnareskogen är förvånade över länsstyrelsens beslut. Kristina Bohman Söderdahl säger att man hade nog väntat sig att länsstyrelsen i alla fall skulle överklaga vissa delar av beslutet, i synnerhet som Mark- och miljööverdomstolen överlåtit många uppgifter på länsstyrelsen.

Idag har Fältbiologerna haft ett möte med landshövdingen där de förklarat hur de ser på saken.

- I föreskrifterna så sägs det ju att Nordkalk ska se till att de som arbetar med kalkbrottet och med att förbereda det ska vara väl medvetna om vilka regler som gäller, men det är redan nu stora körskador, och vilka rödlistade arter har de kört över, säger Alva Snis Sigtryggsson.

Länsstyrelsen har också idag haft flera anställda på plats vid Ducker i Bunge för att se hur Nordkalk lever upp till kraven, men ännu är det för tidigt att säga något om vad den tillsynen gett, enligt tillförordnade   landshövdingen Kicki Scheller.Sista dag att överklaga är torsdagen den 2 augusti. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.