Kungssörn. Foto: Tommy Lundberg/SR Gotland.

Kungsörnar jagas illegalt på Gotland

8:39 min

Rödlistade kungsörnar både skjuts, förgiftas och får sina bon plundrade på Gotland. Det hävdar Världsnaturfonden i en ny rapport som offentliggörs i dag. 

– Framförallt skjuts de för att folk är rädda för att örnarna ska ta lammen. Men det är väldigt få lamm som verkligen stryker med. Det säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på världsnaturfonden.

Men trots bevisninen av jakt, så finns det inga rapporterade fall som har anmälts hos polisen sedan 1995. 

– Det är väldigt svårt att få folk att anmäla, eftersom man är rädd för repressalier, säger Tom Arnbom.

Enligt rapporten har färre lamm strukit med på senare år till följd av att allt fler lammbönder har lamningen inomhus. På Gotland har också ovanligt många örnar dödats genom att de flugit in i eleldningar och fyra örnar har krockat med vindkraftverk.


En orsak till att det inte görs några anmälningar till polisen kan också vara att fågelvännerna inte vill sprida kännedom om var örnarna finns.

– Vi ligger lite lågt med var örnarna har sina bon, av flera skäl. Om vi skulle berätta för tidningarna eller polisen att ett örnbo är nerrivet, då avslöjar var den här örnen har sitt revir, säger Sivert Söderlund, vice ordförande i Gotlands Ornitologiska Förening. 

Fakta Kungsörnen

Kungsörnen är en av de största rovfåglarna på jorden. Vingspannet är drygt två meter och vikten 4-7 kilo. Honorna är betydligt större än hannarna.

Arten finns i Europa, Nordafrika, Asien norr om Himalaya, samt Nordamerika, med en världspopulation på runt 200 000 vuxna fåglar. I Europa finns 6 400-7 900 par, varav cirka 600 par i Sverige. Antalet kända kungsörnsrevir uppgår till cirka 850, varav cirka 450 bedöms som aktiva. I fjol genomfördes 235 lyckade häckningar i landet.

De vanligaste bytesdjuren i Sverige är hönsfåglar och harar. På Gotland är igelkott och vildkanin huvudfödan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista