Nordkalk i Storugns. Flygfoto: Gunnar Britse

Naturskyddsföreningen kräver att EU stoppar Nordkalk

4:53 min

Svenska Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna kräver att EU-kommissionen omgående skall agera mot Sverige, miljörättsligt, för att få stopp på Nordkalks nya brott vid Ducker i Bunge.

Organisationerna anser att klartecknet för brytning kommer i en "lagstridig dom", för Mark- och miljööverdomstolen har "misslyckats med att ta fasta på EU:s art- och habitatdirektiv". Så argumenterar Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna på Svenska Dagbladets debattsida i dag och vill se Nordkalks tillstånd omprövat av EU-domstolen.

Sverige bryter mot EU-rätten anser de, bland annat för att Natura 2000-områden skall ha skydd.

Organisationerna talar nu istället om en "naturvårdsskandal" som riskerar att ske i Bunge och talar om Sverige som en miljösvikare inom EU.

Naturskyddsföreningen har i dag också överklagat Mark- och miljööverdomstolens dom - som alltså gav Nordkalk klartecken till det nya brottet. Och Naturskyddsföreningen hoppas, likt de andra som överklagat att Högsta domstolen skall komma fram till att verksamheten vid Ducker inte kan tillåtas.

Naturskyddsföreningen vill rädda "naturvärden som saknar motstycke i Sverige och Europa", och anser alltså att Mark- och miljööverdomstolens tillstånd bryter mot såväl miljöbalken som EU:s bindande miljölagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista