Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sju överklaganden mot Nordkalk

Det tänkta kalkstenstäktet vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/SR Gotland.

I dag, den 2 augusti, går tiden ut att överklaga Nordkalks tillstånd att starta den omdebatterade nya kalktäkten vid Ducker i Bunge. Sju överklaganden har kommit in, med argument för att få Högsta domstolen att stoppa brytningen.

"Naturvårdsskandal", "världsunikt område", "oersättliga värden" - så låter det i de överklaganden som kommit in till Högsta domstolen.

Naturvårdsverket tycker att det är direkt olämpligt att Nordkalk påbörjat förberedande arbeten med avverkning innan ärendet slutligen är avgjort och talar om skador utan återvändo i naturen. "Att hugga ned skogen längs transportbandet och inom täktområdet innebär förutom att nationellt prioriterad kalkbarrskog av nationellt bevarandeintresse försvinner för alltid, också att livsutrymmet för två sällsynta svenska arter krymper kraftigt", skriver Naturvårdsverket.

Gaffelfibblan har en stor del av sin kända världsutbredning i själva täktområdet. Den håriga dolkstekeln har en betydande del av sin svenska förekomst just i täktområdet, upplyser verket och slår fast att markarbeten kommer att omdana dess närmiljö på ett sätt som Naturvårdsverket tror kommer att påverka den totala svenska populationen långsiktigt negativt.

Både Gotlands Botaniska förening och Svenska Botaniska Föreningen överklagar brytningen och riksföreningen skriver i sitt överklagande att det inte är möjligt att både skydda Natura 2000-områdena och bedriva täktverksamhet.

För att Högsta Domstolen ska ta upp ärendet krävs prövningstillstånd - fallet måste vara "av vikt för rättstillämpningen". Det tycker alla klagande att det är, men Svenska Botaniska föreningen påstår dessutom att Mark- och miljööverdomstolen gjort en grovt felaktig bedömning - ett misstag eller dömt i okunnighet.

Miljö - och hälsoskyddsnämnden överklagar bland annat för att Nordkalk ställt för låg ekonomisk säkerhet för eventuella skador till följd av brytningen. Det är den fortsatta vattentillgången som är miljö- och hälsas främsta omsorg.

Föreningen Bevara Ojnareskogen och Svenska Naturskyddsföreningen vill ta frågan utanför Sveriges gränser och vill se en EU-dom i frågan. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson anser att Mark- och miljööverdomstolens tillstånd bryter mot såväl miljöbalken som EU:s bindande miljölagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".