Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överklaganden mot Nordkalk har fördubblats

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 11.04
Provgrop vid Ducker i Bunge. Foto: Clary Winberg/SR Gotland.

Torsdagen den 2 augusti gick tiden ut för att överklaga Nordkalks tillstånd att starta den omdebatterade nya kalktäkten. Hittills har Högsta Domstolen registrerat fjorton inkomna överklaganden.

Justitiesekreterare Stefan Mattsson säger, att det första som händer, är att Högsta Domstolen ska ta ställning till inhibitionsyrkanden.

Inhibition innebär, att en högre instans inställer verkställighet av en dom eller ett beslut. Inhibitionen innebär inte att domen eller beslutet upphävs, utan enbart att verkställigheten skjuts upp. I det här fallet skulle inhibition innebära att Nordkalks tillstånd att påbörja arbetet med den nya kalktäkten skulle dras in, alltså vore Nordkalk tvungen att avbryta avverkning av skog som pågår just nu.

Sedan utreds prövningstillståndet både i EU-domstolen och i Högsta Domstolen, alltså om dessa instanser ska ta upp fallet. Stefan Mattsson vill inte kommentera hur lång tid det här tar, men målet är att prövningstillståndet ska vara utrett inom 6 månader.

Om ärendet ges prövningstillstånd i Högsta Domstolen dröjer det sannolikt något år innan beslut fattas, beroende på hur brådskande målet är och hur många andra fall HD har.

I EU-domstolen brukar ärenden generellt ta cirka 1,5 år, säger Stefan Mattsson. Så om ärendet ges prövningstillstånd där, dröjer det ytterligare innan beslut fattas.

Stefan Mattsson vill inte kommentera specifikt just det här ärendet och hur sannolik ett prövningstillstånd i HD eller EU-domstolen är. Men generellt, statistiskt sett, så är det ungefär 2-3 procent av överklaganden som kommer in till Högsta Domstolen som domstolen tar upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".