Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stråförkortning kan förbjudas

Publicerat måndag 6 augusti 2012 kl 05.00
Rodebjer: "Argumenten måste synas"
1:25 min
Jordbrukaren Roland Rodebjer. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland.

Stråförkortningsmedel har varit tillåtna i Sverige, men kan bli förbjudna igen. Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket har påbörjat en utredning om det. Lantbrukaren Roland Rodebjer från Hogrän anser att ett svenskt förbud skulle ge sned konkurrens.

- Vi har våra myrar med sent sått korn. Det blir ofta långt och liggsäd av. Höstrågen får väldigt långa strån och lägger sig lätt. Där används mest stråförkortning, säger lantbrukaren Roland Rodebjer i Hogrän. Han är också ledamot i LRF Gotlands styrelse.

Han odlar mycket spannmål och säger att stråförkortning idag är ett viktigt hjälpmedel för bönder, för att undvika liggsäd. Med hjälp av stråförkortning får jordbrukarna också större skördar, eftersom man då kan ge grödan mer näring.

Om stråförkortning förbjuds, drabbar det hårdast odlarna i Västsverige där det regnar mycket. Men också gotländska bönder drabbas, och även konsumenterna som vill inhandla svenska produkter kan påverkas.

Stråförkortning är nämligen tillåtet i många andra länder, och Roland Rodebjer tror att konkurrensen blir sned om ett förbud införs i Sverige.

- Man måste ju syna argumenten kring restriktioner. Finns det inte kloka argument så skall de inte genomföra förbudet, resonerar Rodebjer.

Martin Sjödahl, chef på Jordbruksverkets klimatenhet, säger att det är ett komplext arbete att väga ihop svensk jordbruks utveckling med miljöfrågorna och förändrat klimat. Jordbruksverket vill ha så hållbart jordbruk som möjligt och att användningen av bekämpningsmedel är så låg som möjligt. Men han medger att konkurrensen blir sned om ett förbud införs.

- Jo, det är ett viktigt argument och det är sant att i de flesta andra länder så är det tillåtet. Samtidigt kan förhållandena mellan länderna variera, säger Martin Sjödahl på Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".