Ojnareskogen på norra Gotland. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

Fältbiologerna kritiserar "handlingsförlamning"

Fältbiologerna är starkt kritiska till länsstyrelsen och anser att myndigheten är "handlingsförlamad" och missar sitt uppdrag som tillsynsmyndighet, när det gäller Nordkalks avverkningar just nu.

Fältbiologerna anser att länsstyrelsen, nu i semestertider, inte har resurser att göra tillsynen och därför borde "pausa" Nordkalks avverkningsarbeten.

Under måndagen väntas ytterligare hitresta aktivister kämpa för att markera sitt missnöje med avverkningarna i Ojnareskogen.

De aktivister som just nu är i Ojnareskogen för att protestera mot Nordkalks avverkningar och nya kalkbrott kommer under måndagen att uppmärksamma länsstyrelsen på ett oljespill i en bäck. Aktivisterna hävdar att bäcken är sönderkörd. Fältbiologerna anser att detta bryter mot de villkor som Nordkalk måste rätta sig efter, enligt den dom som ger företaget rätt att påbörja arbetena inför brytningen.

Nordkalk och länsstyrelsen är, som Radio Gotland berättat tidigare, inte helt överens om tolkningen av domen när det gäller vilka hänsyn som skall tas inom det område där Nordkalk avverkar.

Fältbiologerna anser att det inte är acceptablet att Nordkalk fortsätter sitt arbete nu, när länsstyrelsen inte "gör sitt jobb som tillsynsmyndighet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".