Anna-Lena Fritz på Länsstyrelsen. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
Ducker i Bunge

Länsstyrelsen kritiserar röjningsarbetet

Länsstyrelsen: "Det ser inte särskilt snyggt ut"
1:52 min

Länsstyrelsen kontrollerade i går förberedelsearbetet vid Nordkalks planerade stenbrott i Bunge och konstaterar att röjningsarbetarna gått hårt fram i våtmarkerna. Vattenprover togs också i den å som Fältbiologerna ansett blivit förorenad av oljespill.

- Det ser inte särskilt snyggt ut. Man har kört rakt genom våtmarkerna där man har sagt från Nordkalks sida att det skulle tas försiktigt i våtmarker, säger Anna-Lena Fritz, chef för natur- och friluftslivsenheten på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har blivit kritiserade för handlingsförlamning, bland annat av Fältbiologerna, för att ni inte har kunnat sköta ert tillsynsuppdrag under semesterperioden. Kunde ni inte ha förhindrat det här?

-  Det är klart att under sommartid är det alltid problem när det gäller tillsynsfrågor. Precis som på många andra håll har vi ont om personal på sommaren. Men i och med att vi fick det här brevet från Fältbiologerna så har jag och en kollega åkt upp och tagit prover vid Mölnerbäcken, säger Anna-Lena Fritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".