Polisen på plats i Ojnareskogen. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
Ducker i Bunge

Polisen väljer dialog före ingripande

Aktivister har slagit läger för att hindra ett planerat kalkbrott på Gotland. Polisen avvaktar, liksom företaget Nordkalk, som dock hotar med att kräva aktivisterna på skadestånd. Nordkalk kallade i dag på hjälp från polisen för att avbryta protesterna. Men polisen valde att inte ingripa, utan valde att prata med både demonstranter och företaget för att undvika en konfrontation.

På måndagsmorgonen samlades aktivister från bland annat Fältbiologerna för att förhindra avverkning vid Nordkalks planerade kalkbrott på norra Gotland.

– Vi för en dialog med både Nordkalk och demonstranterna och försöker att undvika en konfrontation. Vi har förklarat för demonstranterna att det finns tillstånd att röja en gata fram till täktområdet och att de stör arbetet, sade Dan Paulsen, pressansvarig vid Gotlandspolisen.

När arbetsdagen var slut fanns aktivister fortfarande kvar.

– Det är en del som i stort sett slagit läger där upp, sade polisens länsvakthavande, Mattias Wallin.

Nordkalk ser allvarligt på aktionen.

– Vi kommer att polisanmäla intrånget och kräva skadestånd, säger företagets tillförordnade kommunikationschef, Eva Feldt.

Enligt Fältbiologerna hotar kalkbrytningen värdefull natur med 265 rödlistade arter. De anser också att norra Gotlands vattentäkt, Bästeträsk, riskeras att förorenas och bli odrickbart.

Högsta domstolen (HD) har fått in åtta överklaganden över att mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt beslutat att tillåta kalkbrytning vid Bunge.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".