Vägen där det planerade transportbandet ska ligga i Ojnareskogen. Foto: Gunnar Britse.
Ducker i Bunge

Länsstyrelsen stoppar Nordkalk tillfälligt

Schelin Seidegård: "Har gått lite onödigt ovarsamt fram"
1:18 min

Företaget Nordkalk, som har tillstånd till kalkbrytning vid Ducker i Bunge, bröt mot domstolens beslut. Det hävdar länsstyrelsen som nu ställer nya krav på bolaget innan arbetena i området kan fortsätta.

Det var i början av veckan som länsstyrelsen besökte den plats i Bunge där Nordkalk förbereder för kalkbrytningen genom att hugga ner skog för ett transportband.

I samband med tillsynsbesöket noterades 40 centimeter djupa körspår i våtmarker utmed servicevägen. Och det bryter mot mark- och miljööverdomstolens beslut, enligt länsstyrelsen.

I domen ställs bland annat krav på att vattenflöde och kvalitet inte får påverkas negativt. Här anser länsstyrelsen att bolaget kunnat gått varsammare fram.

Vid tillsynsbesöket såg länsstyrelsen också att den rödlistade falska röd-laven skadats. Även här hade bolaget, enligt länsstyrelsen, kunnat visa mer hänsyn till naturen.

Därför begär nu länsstyrelsen att Nordkalk, senast den 15 augusti, ska redovisa hur röjning och avverkning i området påverkat flöde och vattenkvaliteten i de våtmarker som finns i närområdet.

Myndigheten kräver också att Nordkalk så snart som möjligt ska komma  med förslag till kontrollprogram för anläggandet av såväl väg som transportband. Och det programmet ska sen godkännas av länsstyrelsen innan arbetet får påbörjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".