Flygfoto över Ojnareskogen där demonstranter har stoppat arbetet. Foto: Gunnar Britse.

Nordkalk förvånat över länsstyrelsens krav

Håkan Pihl: "Överraskande att det kom i den formen"
1:00 min

Nordkalks projektledare, Håkan Pihl, blev inte förvånad av länsstyrelsens besked att de ville ha ett kontrollprogram för anläggningen av transportbandet till täkten. Men han är förvånad över att det kom som ett föreläggande. 

– Det var överraskande att det gavs i den formen. För det här var ett arbete som redan var på gång och som vi redan kommit överens om sedan tidigare och som länsstyrelsen också var medveten om att vi jobbade med, säger Håkan Pihl, projektledare för Nordkalk.

Eftersom Nordkalk har lämnat in ett kontrollprogram säger Håkan Pihl att det som hindrar den fortsatta verksamheten är demonstranterna.

I och med att det kommer i formen av ett föreläggande så innebär ju det att det måste bli godkänt innan ni kan fortsätta oavsett demonstranterna eller hur?

– Domens villkor förutsätter egentligen bara ett kontrollprogram för själva brytningsverksamheten, så det här är i någon mån utöver de uttryckliga villkorskraven i domen. Men det är också i enlighet med våra diskussioner med länsstyrelsen, säger Håkan Pihl.

Så du köper med andra ord inte det här föreläggandet?

– Det kan jag väl sträcka mig till att säga att jag inte gör, nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".