Ännu har ingen börjat ta bort plasten, även om inga giftdunkar syns idag. Foto: Lasse Ahnell SR/Gotland

Plastinsamlare vill slippa ansvar

Det företag som haft tillstånd att lagra plast på en fastighet i Väskinde begär än en gång att slippa stå för undersökningen av platsen.

Företaget begär så kallad inhibition efter att miljö- och hälsoskyddsnämnden bestämt att företaget ska ansvara för undersökningen. Företagaren står fast vid att han inte lagrat plast i stenbrotten sedan 2009.

Det handlar alltså om det stora upplag av lantbruksplast där Radio Gotland tidigare rapporterat att det också hittats dunkar med bekämpningsmedelsrester i.

Om det är någon annan som kört dit de plastdukar med bekämpningsmedel som hittades i våras, är det inte inget han kan ansvara för. Det skriver mannen i ett brev till länsstyrelsen.

Det var i början av maj som Radio Gotland berättade om upplaget, där det bland ensilageplast och storsäckar också låg, fullt synligt, smutsiga dunkar som innehållit olika bekämpningsmedel. Från den giftigaste modellen - klass 1 - och i fallande skala.

Miljöskyddsinspektören Urban Åslund ansåg att det fanns stor risk att bekämpningsmedel kunde ha förorenat vatten för boende kring det stora upplaget av lantbruksplast. Detta eftersom plasten låg i ett gammalt stenbrott där det stod vatten. 

Analyserna av det vattnet visade att det fanns rester från ett par olika ogräsbekämpningsmedel. Boende inom en kilometer från upplaget uppmanades då att inte använda sitt vatten för konsumtion, förrän analyser säkerställt att det inte också innehöll bekämpningsmedelsrester.

De vattenprover som togs i området visade att vattnet går att använda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".