1 av 2
Sjukvårdspersonal i arbete vid GGN 2010
2 av 2
Philip Willners är med och arrangerar cykelloppet Gotland 360. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland.

Frivilligarbetare stoppas av lagtolkning

Willners: "Mycket märkligt av Socialstyrelsen"
2:00 min

Socialstyrelsen har skärpt synen på ansvar och journalföring för personal inom sjukvården, som jobbar ideellt vid till exempel stora idrottsevenemang och konserter. Men socialminister Göran Hägglund (KD) anser att byråkratin inte får hindra frivilligarbete. 

Cykelloppet Gotland 360 är ett av många arrangemang som påverkas av den hårdare lagtolkningen menar Philip Willners, en av arrangörerna.

Till årets cykellopp har Socialstyrelsen slagit fast att legitimerade läkare och sjuksköterskor ska ses som yrkesutövande även på sin fritid.

Frivilligorganisationer som Röda Korset som organiserar de som arbetar ideellt måste ta ansvar som vårdgivare och så måste det föras journal. Skulle någon få fel behandling av till exempel en sjuksköterska som jobbar ideellt, kan den personen även på sin fritid riskera att förlora legitimationen.

Socialstyrelsen motiverar den skärpta tolkningen av lagen med att den som tas om hand av legitimerad personal alltid ska kunna lita på vården.

Röda Korset är en av de frivilligorganisationer som påverkas när Socialstyrelsen nyligen slog fast att legitimerad sjukvårdspersonal också ska ses som yrkesutövande på sin fritid.

Personal från första hjälpen-grupperna jobbar ofta på idrottsevenemang och konserter och Jonas Prawitz som är chef för enheten för beredskap och krishantering på Röda Korset säger att de nu inte längre kan låta lika många ställa upp idéellt.
- Det är för stort att ikläda sig vårdgivaransvaret säger han.

Men legitimerad sjukvårdspersonal ska även i fortsättningen kunna ställa upp frivilligt och ge första hjälpen vid idrottstävlingar, konserter och andra stora evenemang. Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, säger det finns en skiljelinje mellan att använda sitt medicinska kunnande och att ge första hjälpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".