Få nysatsar på kräftodling

Gydemo: "Branschen utvecklas inte så positivt som den kunde"
5:41 min

Augusti är traditionell kräftätarmånad och det är stor efterfrågan på de gotländska flodkräftorna. Uppskattningsvis är det sex ton kräftor som framställs just nu på eftersommaren. Men det är ingen som vågar ge sig in och nysatsa på kräftodling. 

Det söks inga nya odlartillstånd. Det konstaterar Gotlands största kräftodlare tillsammans med fiskerikonsulenten på länsstyrelsen Rolf Gydemo. Han minns de gamla kräftpremiärerna.

- Det var speciellt då, säger fiskerikonsulenten Rolf Gydemo på länstyrelsen, om kräftpremiärerna förr. Han uppskattar att det finns sex- åtta professionella kräftodlare på ön som tillsammans producerar runt sex ton flodkräftor per säsong.

Han säger att det inte söks några nya tillstånd för kräftodling, men däremot söks det en hel del tillstånd för utsättning av flodkräftor i viltvatten och bevattningsdammar.

Intresset för svenska kräftor är fortsatt stort, inte minst för gotländska flodkräftor.

Gotland är sedan 2007 skyddsområde för den rödlistade flodkräftan.

Gotlands största kräftodling finns i Kräklingbo. Den drivs av Alf och Kjell Gustavsson. De beskriver 2012-års kräftor som mindre än vanligt.

- Vi tycker att de är en modell mindre än normalt, de har inte hunnit med sin skalömsning. De ligger nästan en månad senare än normalt, tycker vi.

Att inte fler ger sig in i kräftbranschen tror Kjell Gustafsson beror på att det är mer osäkert och komplicerat än man tror, om det skall bli några volymer av det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".