Anna och Kent Pettersson får knappt 200 meter till brottskanten om Nordkalk får utöka öster om Klinthagen. Foto: Erik Petersson/SR Gotland.

Grannar erbjuds ersättning av Nordkalk

Anna: "Nästan som en muta"
2:10 min

Nordkalk har erbjudit grannarna till i täkten i Klinthagen vid Lärbro en kompensation på runt 2 miljoner kronor, fördelat på cirka 30 hushåll om företaget får tillstånd att bryta mer sten. 

– Vi skrev på för att vi tänkte att om man inte gör det och tillståndet går igenom så får man ingen kompensation, så därför skrev vi på. Jag tror att de flesta skrivit på, säger Kent Pettersson.

Det var efter att grannarna skickat in ett brev till länsstyrelsen och klagat på att täkten skulle utvidgas som Nordkalk i våras skickade ut ett brev.

Grannarna fick några dagar på sig att fylla i ett svarsformulär där det stod att de tagit del av erbjudandet om kompensation, och med det, som det står: "Godta att tillstånd till avsett område tillstyrks."

– Jag ser det nästan som en muta, rent ut sagt, säger Anna Pettersson och tycker att alla hushåll borde få ersättning oavsett om Nordkalk får bryta vidare eller inte.

Företaget har ansökt om att ta ut 2,5 miljoner ton sten till i väntan på att verksamheten i Bunge kommer igång.

I det brev som Nordkalk skrivit till de fastighetsägare som berörs av den utvidgade kalkstensbrytningen står det bland annat att företaget "noterar den kritiska inställningen" men att Nordkalk är angeläget om att trygga den kontinuerliga verksamheten för anläggningen i Storugns för att kunna svara mot åtaganden mot kunder och för att kunna undvika avbrott i sysselsättningen för de anställda.

Den utökade brytningen öster om det nuvarande Klinthagenbrottet beräknas pågå under ett år. För att kompensera för den "tillfälligt ökande olägenheten" erbjuder sig Nordkalk att betala en ersättning, relaterad till ett kommande brytningstillstånd. Ersättningen bygger då på mängden bruten sten.

Det handlar om 1 krona per ton utbruten sten. Det blir ett totalbelopp på cirka 2 miljoner som kommer att fördelas bland de fastigheter som Nordkalk anser berörs av utvidgad brytning i området öster om Klinthagen och som skrivit på för kompensation.

Mikael Lindberg är Nordkalks platschef och han säger att kompensationen kommit på önskemål av grannarna. Har man skrivit på så har man accepterat att företaget fortsätter med brytningen.

- Det innebär ju att de accepterar vår verksamhet i det där området, säger Mikael Lindberg.

Om Nordkalk får sitt utökade tillstånd avgörs av miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen i Stockholm.

Anders Wasell som är sakkunnig vid miljöprövningsdelegationen säger att här typen av uppgörelser inte på något sätt påverkar deras bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".