Aktivister i Ojnareskogen. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.

Hövdingen besökte Nordkalk och aktivister

Hövdingen: "Kan ej ställa mig bakom olaglig handling"
1:33 min

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård besökte på tisdagen Ojnareskogen, tillsammans med kollegor från länsstyrelsen. Hon träffade bland andra demonstranterna som satt sig i vägen för de skogsmaskiner som skall bana väg för Nordkalks transportband.

Det var i första hand för att bekanta sig med området som landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård styrde norrut mot skogen.

Hon ville se på avverkningarna och de skador som länsstyrelsens personal tidigare noterat.

 Ett möte med Nordkalk var också inbokat och då passade hövdingen på att träffa aktivisterna.

- I grunden tycker jag ju att det är bra att folk aktiverar sig och engagerar sig i viktiga frågor,  men som myndighetschef kan jag inte ställa mig bakom att man gör en olaglig handling, vilket de gör här.

I mötet med Nordkalk diskuterade länsstyrelsen domen som gav Nordkalk rätt att sätta igång förarbetena för det nya brottet. Det kontrollprogram som Nordkalk skickat in efter länsstyrelsens föreläggande diskuterades också.  

- Det var väldigt givande, konstruktiva, diskussioner, summerar landshövdingen. Vi lyssnade på varandra och det finns mycket att lära, säger hon.

Det som händer härnäst är att länsstyrelsen kommer att svara skriftligt med förslag på förbättringar/förändringar för kontrollprogrammet. Landshövdingen utgår från att Nordkalk kommer att skicka ett nytt, uppdaterat, kontrollprogram för de arbeten som pågår med förberedelserna för den nya täkten, efter de påpekanden som länsstyrelsen kommit med.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".