Slite skärgård. Foto: Camilla Körkander/SR Gotland.

Slite skärgård kan bli naturreservat

Magnus Martinsson: "Viktigt att tillgängliggöra naturen"
1:19 min

Det finns flera områden på Gotland som behöver ytterligare skydd för att fågellivet ska växa anser Länsstyrelsen. Och nu finns det planer på att ombilda stora delar av Slite skärgård till natrurreservat.

Öarna och vattnet runtomkring har stora marina värden med viktiga uppväxtmiljöer för flera fiskarter och betydelsefulla häckningsplatser för fåglar.

– Det som är ett viktigt för oss som jobbar med naturvård är att tillgängliggöra naturen för en bred allmänhet. De här privatägda öarna uppfattar nog många som att de är mer förbjudna att besöka än vad de är. I och med att man öppnar upp med offentliga medel, till exempel i form av ett naturreservat, så leder det till att ett större antal människor får möjlighet att besöka en plats, säger Magnus Martinsson som arbetar med naturvårdsfrågor på länsstyrelsen.

Men idén uppskattas inte av alla.

– Risken är att man inte får vara här och att man inte upptäcker när det händer någonting på ön, säger Lasse Ljung som är en av dem som ofta besöker öarna i Slite skärgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".