Källunge kyrka renoveras. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Nya pengar till kyrkorenoveringar på Gotland

Gislestam: "Många är väldigt förfallna"
1:36 min

Visby stift får nu ytterligare omkring 50 miljoner kronor till kyrkorenoveringar. Det är en del av en nationell satsning på vård av kyrkobyggnader där Gotland får mest i landet.

I år har renoveringarna gått på sparlåga, eftersom Kyrkostyrelsen frös inne pengarna till följd av att det upptäckts felaktigheter i domkyrkoförsamlingens hantering av pengarna till kyrkorenoveringarna.

Men nu kan kyrkorenoveringarna ta fart igen och behoven är stora enligt Torsten Gislestam, ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkor.

De nya pengarna kan ge jobb åt uppemot 25 byggnadsarbetare och konservatorer och går också till vård av murar och kyrkogårdar, men det är kyrkobyggnaderna som måste prioriteras anser Gislestam.

Det är tak som behöver renoveras och många värmeanläggningar måste bytas ut.

På senare tid har det också visat sig att det är illa ställt med kyrkan i Etelhem och att tornhuven och takkonstruktionen i Stånga kyrka är i mycket dåligt skick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".