400 000 smuggelcigaretter hittades på båten. Foto: Kustbevakningen.

Tre åtalas för tullbrott

På torsdagsförmiddagen kom åtalet mot de tre personer som misstänks för grovt tullbrott, eller varierande grader av tullbrott. Det handlar om den cigarettinförsel som Kustbevakningen avslöjade i slutet av juli.

En segelbåt bordades utanför Karlsöarna och kustbevakarna hittade cirka 400 000 cigaretter ombord.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att brottet är grovt, för att det var en så stor mängd cigaretter.

Det är enligt åklagaren Mats Wihlborg ett "mycket betydande belopp" som de tre personerna misstänks ha försökt smita från, i fråga om tull eller andra skatter. Svenska staten har gått miste om närmare 700 000 kronor, slår åklagaren fast.

De tre åtalade är medborgare i ett annat EU-land, men cigaretterna kommer från ett land utanför unionen.

När Kustbevakningen bordade deras svenska segelbåt uppgav de, felaktigt, att de inte hade någon tobak ombord. Åklagaren skriver att de "uppsåtligen lämnat oriktiga uppgifter och underlåtit att anmäla 399 980 cigaretter till tullbehandling".

Åklagaren garderar sig och skriver i sin stämningsansökan att för det fall ansvar enligt smugglingslagen inte är aktuellt yrkar han att de tre åtalades misstänkta brott prövas mot en annan rubrik; "olovlig förflyttning av punktskattepliktig vara".

En fjärde okänd gärningsman nämns som medhjälpare i cigarettinförseln.

Åklagaren yrkar att de beslagtagna cigaretterna skall anses förverkade. De pengar som tagits i beslag skall också förverkas, anser åklagaren, då de "utgör utbyte av brott".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".