Foto: Erlend Aas/Scanpix
Arbetsvillkoren för utländska chaufförer

Dansk åkeri vd avfärdar kritik

"Vi betalar åkaren och han betalar chauffören"
1:43 min

Dåliga arbetsvillkor för utländska lastbilschaufförer som kör åt Arla på Gotland är ingenting som något av transportföretagen vill kännas vid. Jørgen Hansen, vd på Danska Freja säger att utländska chaufförer har de villkor som gäller i deras egna hemländer.

Inom företaget Freja anlitar de hundratals olika åkerier runt om i Europa som också kör på Gotland. Och verkställande direktören och danska huvudägaren i transportföretaget Freja, Jørgen Hansen, anser inte att chaufförernas arbetsvillkor är ett problem eftersom de har helt andra levnadsomkostnader i sina hemländer.

Som Radio Gotland rapporterat tidigare har gotländska åkare och chaufförer reagerat på de arbetsvillkor som utländska chaufförer som transporterar mjölkpulver från Arla i Visby kan tänkas ha. Bland annat sägs det att de bara får betalt när lastbilen rullar och alltså inte ombord på Gotlandsbåten eller när de väntar på last. Och det har också nämnts om ersättningar på bara några hundralappar för till exempel en körning från Visby till Helsingborg.

Men på transportföretaget Freja som anlitar de utländska åkerierna kommer man alltså inte att agera för att kontrollera chaufförernas arbetsvillkor.

– Att man på Gotland har hört om en chaufför som har sämre betalt än en svensk, det leder inte till nån åtgärd från vår sida, säger Jørgen Hansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".