Daniel Eriksson på Inspiration Gotland Foto Lasse Ahnell

Gotland bra på idrottsturism

Idrottsturism stort på Gotland
7:59 min

Gotland ligger i framkant när det gäller idrottsturism. Idrottsturism på Gotland är idag lika omfattande som att utländska turister kommer hit och en växande trend i Sverige.

Daniel Eriksson på regionens turistbyrå, ''Inspiration Gotland'' får idag nypa sig själv i armen för att komma ihåg hur bra Gotland är. Han kan jämföra med Växjö som hårdsatsar på idrottsturism.

Enligt Patrik Oscarsson, Gotlands idtrottsförbunds kanslichef och ingående i Riksidrottsförbundets nationella satsning på idrottsturism så genererar de drygt 60 arrangemangen i projektet "Idrottens Ö" mer än 100 000 gästnätter. Det är svårt att jämföra siffror då boende i skolsalar ingår i hans siffror och i den officiella gäststatistiken för Gotland där bara kommeriellt betalda boenden ingår, där har Gotland totalt 600 000 gästnätter. Inofficiellt kan siffran vara närmare 1,1 - 1,2 miljoner gästnätter när privatuthyrning och boende hos vänner på Gotland räknas med.

I idrottsresor finns även idrottskonferenser som en nästan lika stor del och som genererar mer pengar spenderat på Gotland, säger Daniel Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".