I förslaget till ny fastighetsavgift höjs taxeringen av öns villaägare totalt, men sex av tio väntas få avgiften sänkt. Arkivfoto: SR Gotland

Fastighetsavgiften höjs på Gotland

Fastighetsskatten på Gotland kan komma att höjas med 25 procent eller 1 270 kronor i snitt per år. Det säger Villaägarna som läst och utvärderat förslaget från den statliga utredning som presenteras idag.

Förslaget innebär att taxeringvärdet på fastigheter kan skrotas och i stället avgörs hur mycket du skall betala i fastighetsskatt av hur stor boendeytan är i kvadratmeter.

Förslaget innebär alltså höjd avgift för dem som bor stort och sänkt för dem som bor mindre. Det kan drabba till exempel stora Gotlandsgårdar.

Om förslaget går igenom gäller det från 2015. Utredningen föreslår dessutom att landet delas in i tre zoner. Dyrast blir fastighetsavgiften i storstadsområdena och lägre i de så kallade mellankommunerna, dit Gotland räknas och allra lägst i glesbygden, främst norrland.

Utredningen som idag lämnas till finansministern föreslår också att dagens tak på 6 800 kronor höjs till tio tusen kronor i storstäderna. Men att taket i glesbygden sänks till 6 450 kronor om året. På villaägarnas riksförbund uppger man att förslaget drabbar Gotland med en genomsnittlig höjning på 25 procent och i pengar räknar blir det i snitt 1 270 kronor per år. Dock innebär förändringen att sex av tio fastighetsägare på ön får sänkt avgift, och att bara fyra av tio får avgiften höjd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".