Visionsbild över godshamnen Norviken hur den ska se ut när den är färdigbyggd. Foto: Stockholms hamnar.

Nynäshamn bygger ny stor godshamn

Om tre år beräknas en ny containerhamn stå klar på Norvikudden i Nynäshamn. Det är Stockholms Hamnar som planerar för en ny hamn och på så sätt flytta all godstrafik från Värtahamnen i Stockholm till Nynäshamn.

– Det finns tre skäl till att hamnen flyttar. Det ena är att Stockhomsregionen växer kraftigt. Det andra är att internationellt så blir fartygen större och större. Inseglingen till Värtahamnen tar ungefär fyra timmar i jämförelse med den korta insegling som är till den tänkta hamnen i Norvik. Det tredje skälet är miljön. De här fartygen har en kortare insegling och på så sätt släpper ut mindre avgaser, säger Bertil Lindberg, planeringschef på Nynäshamns kommun.

Trots betydligt fler lastbilstransporter kommer gotlandsresenärerna som ska in till Stockholm inte påverkas nämnvärt. Hamnen kommer ha järnvägsanslutning och den nya motorväg som går till Stockholm kommer att klara av den ökade trafiken, det menar Bertil Lindberg, planeringschef på Nynäshamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".