Det är i fogmassan som det kan finns rester av miljögiftet PCB. Just den här fogen togs bort i samband med att Gotlandshem genomförde en renovering av fastigheten. Foto: SR Gotland

Gotlandshem vill inte sanera miljögift - PCB

Gotlandshem vill slippa ta bort den miljöfarliga PCB-massan som finns i husen i kvarteret Stäven i Visby. Det kommunala fastighetsbolaget har därför överklagat miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut som tog i somras.

Gotlandshem tycker att det skulle kosta orimligt mycket, närmare 16 miljoner kronor. Bland annat finns det en risk att betongväggarna spricker när saneringen ska göras.

PCB- massan är inte någon akut miljö- eller hälsorisk, anser Gotlandshem, eftersom fogmassan sitter inkapslad mellan ytterväggarnas betongelement som i sin tur är täckta av plåt.

Därför vill Gotlandshem få dispens med att sanera PCB-massan tills det görs en renovering eller ombyggnad eller om husen rivs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista