Ojnareskogen

Snart inleds polisernas insats

1:40 min

Terrängfordon och rytteri ingår i polisens förstärkning för att hjälpa Nordkalk genomföra sitt avverkningsarbete inför brytningen i det nya brottet vid Ducker i Bunge. Dan Paulsen, informationschef vid polisen på Gotland, säger att det också kommit fordon för särskild polistaktik.

Specialutbildade dialogpoliser åker under måndagseftermiddagen till Ojnareskogen för att träffa demonstranterna som satt sig i vägen för skogsmaskinerna.

Enligt Radio Gotlands reporter som är på plats i Ojnare skogen så fanns under måndagseftermiddagen ett 50-tal demonstranter där och två helikoptrar som bevakar området.

Stämmningen beskrivs som upprörd och demonstranterna på plats är säger till vår reporter att många känner oro inför att den stora polisstyrkan med runt 70 poliser har anlänt till Gotland från Stockholm.

Ewa Feldt är Nordkalks talesman. Hon tycker det är bra att polisen agerar så att avverkningen kan återupptas igen efter ett tre veckor långt stopp. 

I morgon kommer polisen inleda sitt arbete med att se till att demonstranter inte fortsätter hindra Nordkalks avverkning i Ojnareskogen. Polisen kommer skapa ett

100 meter stort säkerhetsområde runt skogsmaskinerna som finns där.

Polisens arbete Kan ta 14 dagar, upp till en månad.

Faktaruta Ojnareskogen

Miljööverdomstolen gav redan hösten 2009 Nordkalk rätt att bryta 2,5 miljoner ton kalksten per år under 25 års tid. Domen överklagades till högsta domstolen (HD), som avslog överklagandet.
Det finns alltså en dom som vunnit laga kraft för länge sedan.

Efter det har ärendet prövats ännu en gång i mark- och miljödomstolen som sa nej till brytningen, och i mark- och miljööverdomstolen som återigen sa ja.
Villkoren för brytningen i den senaste domen (5 juli 2012) har överklagats till HD. Hittills har HD avslagit en begäran om att Nordkalk inte ska få börja med förberedelsearbetena, till exempel att fälla skogen där transportbandet för kalksten ska byggas och brytningen.

Nordkalk har alltså laglig rätt att fälla skogen, men företaget som anlitats för att göra det hindras av demonstranterna - och det är där polisen kommer in i bilden. Demonstranterna får demonstrera på plats mot de pågående arbetena men de får inte hindra skogsavverkningen.

Nordkalk får i princip också påbörja brytningen vid Ducker, även om villkoren är överklagade till HD. Det enda hindret just nu är att länsstyrelsen på Gotland och Nordkalk först måste enas om hur man ska kontrollera att brytningen uppfyller villkoren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.