Sjöfartsverket

Bomber kan finnas söder om Gotland

De första resultaten efter Sjöfartsverkets kartläggning om kemiska stridsmedel i Östersjön visar att det kan finnas tusentals bomber som dumpats på Östersjöns botten på svenskt vatten söder om Gotland.

Man har hittat mer än 50 000 misstänkta objekt, många av dem kan innehålla kemiska stridsmedel enligt Ulf Olsson, chef för sjömätningen på Sjöfartsverket.

Under några veckor kommer Sjöfartsverket att skicka ner en fjärrstyrd kamera för att på nära håll undersöka de misstänkta objekten. Tidigare undersökningar visar att en hel del av bomberna har rostat, men så länge föremålen ligger orörda på havets botten är riskerna relativt små för omgivningen menar Ulf Olsson. Den stora faran som han ser just nu är yrkesfiskare som struntar i föreskrifterna och fiskar i området.

Resultatet av kartläggningen kommer att presenteras 2014 och först därefter kan länderna runt Östersjön besluta om vad som ska hända med de kemiska stridsmedlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".