Länsstyrelsen Gotland. Foto. Lena Hultberg / Länsstyrelsen Gotland.
Nordkalk

"Länsstyrelsen har missförstått"

1:19 min

Länsstyrelsen stoppar avverkningen i Ojnareskogen och menar att Nordkalk planerar att avverka mer skog än vad de ha tillstånd till. Men enligt Nordkalk hänvisar länsstyrelsen till ett felaktigt dokument.

Länsstyrelsen stoppade i dag avverkningen efter att ha upptäckt att omfattningen som den planerade avverkningen vid Ducker Bunge på 60 hektar har är en betydligt större areal än vad som framkommit i underlaget till Mark- och miljööverdomstolens dom.

I domen som länsstyrelsen hänvisar till har Nordkalk uppgivit att sju till åtta hektar skall avverkas för det inledande arbetet med bland annat serviceväg och krossgrop.

– Avverkningen är stoppad tills dess att vi fått en förklaring till varför man ökat hektaren till 60 och vad man tänkt sig göra på de här 60 hektaren, när man tänker sig att börja brytningen och också vad gäller kvävebalansen i naturen, hur den har påverkats av den här stora avverkningen som pågått, säger Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland.

Men enligt Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt hänvisar länsstyrelsen till ett underlag som inte är aktuellt.

– Det är ett missförstånd, de har tagit ett felaktigt dokument och hittat uppgiften om ytan där, säger hon till TT.

Uppgiften om 7—8 hektar kommer enligt henne från en tidigare avslagen byggnadsdom.

– I den dom som nu gäller finns inga ytor angivna överhuvudtaget för avverkningen.

I början av veckan ska företaget ha ett möte med länsstyrelsen för att reda ut vad som gäller. Nordkalk vill avverka cirka 60 hektar skog och anser sig ha tillstånd till det.

– Det är stopp tills vidare med själva avverkningen. Nu ska vi se vilka andra anläggningsarbeten vi kan sätta i gång omgående för att inte tappa tid, säger Eva Feldt på Nordkalk.

Gotlandsnytt/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista