Dom för olaga förföljelse står fast

Svea hovrätt fastslår domen mot den gotländska kvinna som i Gotlands tingsrätt dömdes till rättspsykiatrisk vård för olaga förföljelse och olaga hot.

Däremot sänks skadeståndet till den person som blivit hotad från 40 000 kronor till 25 000 kronor.

Det handlar om en tjugoårig kvinna som har fått för sig att en annan kvinna har förtalat henne. Tjugoåringen har därför både ringt den andra kvinnan och skickat epost, sms och brev hem och hotat att döda henne och hennes anhöriga. Sammanlagt handlar det om hundratals samtal dygnet runt under flera månader.

Själv anser den tjugoåriga kvinnan att hon är oskyldig till allt utom de brev hon har skickat. Hon överklagade därför domen i Gotlands tingsrätt och ville bli dömd till skyddstillsyn och psykiatrisk behandling istället för rättspsykiatrisk vård.

Hon vill heller inte betala något skadestånd.

Men hovrätten anser alltså att kvinnan är skyldig till både olaga förföljelse och överträdelse av kontaktförbud och olaga hot. Tjugoåringen döms även för att ha hotat en annan kvinna som även hon fått hotfulla meddelanden.

Straffet i hovrätten blir, liksom i tingsrätten, rättspsykiatrisk vård eftersom kvinnan bedöms ha haft en allvarlig psykisk störning när hon begått brotten. Men en skillnad mot tingsrättens dom är att hovrätten inte anser att kvinnan riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet och därför kräver inte hovrätten någon särskild utskrivningsprövning innan kvinnan ska anses färdigbehandlad. Det räcker nu alltså med att en läkare anser att kvinnan är frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista