Visborgsområdet i södra Visby. Foto: Gotlands kommun

Bygget av nya sporthallen överklagat

Sporthallen på Visborgsområdet överklagad
1:29 min

Överklagandet gäller detaljplanen för Visborgsområdet som regionfullmäktige godkände i mitten av oktober, och det är en kvinna i Stockholm som äger ett hus på Langs väg som bland annat ifrågasätter regionens ekonomiska kalkyler för bygget och undrar hur Gotland ska klara det.

Kvinnan undrar om hennes hus minskar i värde och om skatten måste höjas på ön, och vem som ska betala för städningen om besökare till idrottsevenemang kastar skräp i hennes trädgård. Hon undrar om hon ska få bullerplank och om huset kommer att sjunka i värde. Det här är frågor som hon tog upp redan under samrådet om detaljplanen, och eftersom hon inte har fått svar överklagar hon.

Men överklagandet kommer inte att försena upphandling och projektering av bygget, det tror i alla fall byggnadsnämndens ordförande.

– Uppdraget är givet att börja projektera och handla upp under nästa år, säger byggnadnämndens ordförande Bo Björkman (S).

I slutet av 2013 ska det första spaedtaget tas och mot slutet av 2014 ska den nya sporthallen stå klar.

På frågan är om en person som inte bor på ön ändå har rätt att ifrågasätta Region Gotlands ekonomiska kalkyler för bygget säger Bo Björkman att som fastighetsägare har hon all rätt att överklaga, men att de flesta frågor som kvinnan tar upp i sitt överklagande inte har med detaljplanen för Visborg att göra.

– Det som har direkt med detaljplanen att göra tar vi till oss, sen är det en massa annat som inte har med vårt arbete att göra, men vi ska ändå försöka ta till oss vad hon säger, säger Bo Björkman.

Vid midnatt måndagen den 19 november går tiden ut för att överklaga detaljplanen för Visbor, efter det lämnar regionen över de överklaganden som kommit in i tid till länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".