Gotland toppar den svenska vindligan

På Gotland blåser det tillräckligt för att det ska löna sig att bygga vindkraft på 3 161 kvadratkilometer av landytan, och det placerar Gotland på första plats bland alla 290 kommuner. Kravet är att det ska blåsa minst 7 m/s i medelvind på 100 meters höjd, och det gör det på 99 procent av öns landyta.

Det är forskare vid Uppsala universitet som på uppdrag av Energimyndigheten gjort en detaljerad kartläggning av hur mycket det blåser i olika delar av Sverige.

Kartläggningen ska enligt Energimyndigheten användas som underlag i vindkraftsplaneringen vid länsstyrelser och kommuner samt ge projektörer och kraftbolag ett bra underlag för lokalisering av vindkraft.

Vindkraftsbolaget O2 har nu brutit ned dessa data och rankat alla län och kommuner efter hur stor yta de har med bra förutsättningar för vindkraft, det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".