"Anmälningsbank" föreslås för ensamma och äldre

Regionen borde inrättta en slags "automatisk anmälningsbank" för isolerade ensamstående och äldre där de kan anmäla sig en gång i veckan. Förhoppningen är då att undvika att personer isoleras och blir liggande utan hjälp i sina lägenheter.

Förslaget grundar sig på att allt fler äldre blir isolerade i sina hem och helt saknar kontakt med någon i sin omgivning. Många vill vara självständiga och skulle aldrig komma på tanken att kontakta tex de sociala myndigheterna, något som i slutänden kan leda till att personer dör utan någon vet om det.

Och för att komma åt det här har det nu lagts ett medborgarförslag att regionen ska skapa ett datasystem där äldre och ensamstående varje vecka registrerar sig via dator eller telefon. Och ifall de inte gör det ska systemet ge en signal till socialförvaltningen som då kan ta reda på om det hänt något.

Den här "automatiska anmälningsbanken" ska inte ersätta de redan existerande systemen som tex trygghetslarm, utan vara till för dem som är friska men inte har något socialt kontaktnät.

Men socialnämnden svarar att de är tveksamma till medborgarförslaget och förslår att regionfullmäktige ska avslå det hela. Socialnämnden hänvisar till möjligheten att få trygghetslarmen och samtalstillsyn via hemtjänsten och tycker att det är tillräckliga insatser för äldre som känner sig isolerade.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".