1 av 2
Peter Nyberg, granne med bekämpningsmedelsutsläpp. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2
Urban Åslund, miljöskyddshandläggare, Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Fortsatt oro för förorenat grundvatten efter kemikalieutsläpp i Silte

Peter Nyberg: "Det var hemskt trögt i början"
6:33 min

Fem privata brunnar i Silte, som misstänkts ha varit förorenade av utrunnet bekämpningsmedel hösten 2011, är inte förorenade. Grundvattnet kring olycksplatsen är dock fortfarande förorenat och saneringen fortsätter.

Det var den 7 november 2011 som 2500 liter bekämpningsmedel läckte ut i samband med att en besprutningsvagn tippade i Silte.

Region Gotland avrådde då boende i området från att dricka vatten ur egna brunnar. Knappt två veckor senare kvarstod rekommendationen till de boende i området att inte dricka vattnet ur egna brunnar.

Peter Nyberg vid Hägdarve i Silte som har en av de fem närliggande vattebrunnarna, är besviken på hanteringen från både regionen och det försäkringsbolag som haft att hantera skadan.

Endast milersättning betalades ut i början från försäkringsbolaget, medan all tid, hyra av vagnar och kärl under ett års tid har grannarna fått bekosta själva.

Peter Nyberg har under ett år av försiktighetsskäl hämtat och kört sitt och djurens vatten från Regionens vattenpost vid Kvarnåkershamn.

Hans brunn ligger inom de 500 meter som utgjort riskområde och där regionen från början avrått de boende att använda sitt vatten. Han anser att regionen har gjort för lite, för långsamt och med för lite information om bekämpningsmedelsutsläppet för ett år sedan i Silte.

Det håller inte Urban Åslund, miljöhandläggare på Region Gotland med om. Han säger att redan första kvällen grävdes jord bort, något som sedan utvidgades på konsultföretaget Demikons inrådan.

Urban Åslund konstaterar också att den som har en egen brunn också är ansvarig för den. Förorenas brunnen av någon annan så skall vattnet dels bevisas vara förorenat, vilket brunnarna i Silte inte har varit. 

Sedan måste man också kunna bevisa vem som förorenat, för att kunna rikta skadeståndskrav när det gäller dricksvatten.

Ännu har inget åtal riktats mot den som tippade ut 2 500 liter bekämpningsmedel, men åtal kan ännu komma, enligt Åslund. Tidigare liknande transporter som tippat, har åklagare dock inte ansett vara tillräckligt felaktiga och åtal har lagts ner, vilket gör att förvaltningen tvekar med nya anmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".