Yvonne Skovshoved ekonomichef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm.

Sjukvården på Gotland slarvar med räkningar

2:02 min

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen får i en internkontroll underkänt i flera fall när det gäller hur ekonomin har skötts.

En internkontroll som gjorts under året visar att av sex områden får bara hälften godkänt. Bland annat handlar det om att fakturor har betalats för sent och att obehöriga tillåts attestera fakturor. Dessutom har kostnader i vissa projekt inte redovisats ordentligt.

Ett av de område som får mest kritik i internkontrollen har att göra med betalningen av räkningar, tio procent av fakturorna betalas för sent.

I vissa fall handlar det bara om någon dag, men oftast betydligt längre, i upp mot tio dagar. Anledningen till förseningen är ofta att räkningarna hamnat hos fel person och då blir liggande.

När det gäller själva godkännandet av fakturorna så visade det sig att många anställda idag kan attestera fakturor trots att de inte har behörighet. I nästan hälften av de undersökta fallen är personerna inte behöriga.

Ett annat område som får underkänt i den här internkontrollen är inköp av kontorsmaterial där hälso- och sjukvårdsförvaltningen flera gånger inte följt rutiner och avtal. Bland annat har det beställts varor från leverantörer som regionen inte har något avtal med.

Och när det gäller olika projekt som dras igång så visar den här internkontrollen att kostnaderna inte redovisas tillräckligt tydligt i vissa fall, speciellt där många är inblandade och anställts i efterhand.
I något fall går det inte alls att se vad pengarna i budgeten ska användas till.

Ytterligare något som inte fungerar inom sjukvården är kontrollen av avgiftsfria sjukbesök, där det ofta inte tas ut någon avgift vid återbesök, vilket är felaktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista